Salmonella Dublin

01.11.2018
Salmonella Dublin

Følgende er bragt i Effektivt Landbrug, oktober 2018

Læs her, hvad LVK Kvægdyrlæger anbefaler dig som enten kød- eller mælkeproducent, som situationen er nu.


I takt med de stigende antal af salmonella-plagede ejendomme siden sommer, stiller LVK Kvægdyrlæger
nu skarpt på sygdommen. Det skriver de i deres seneste nyhedsbrev.
Først og fremmest anbefaler de alle kvæglandmænd at begrænse køb og salg af dyr samt altid at være opdateret om leverandørens salmonella- status, det kan du blandt andet gøre via »KalveTjek«. Hvis man har
kviehoteller, skal man være opmærksom på en særligt øget risiko her og teste alle dyr, før de tages hjem i stalden.
Når du læsser dine dyr til enten slagt eller levebrug, skal det altid foregå på kreaturvognen og dermed væk fra besætningen. Sidst men ikke mindst så skal hygiejnen altid være i fokus, kræv eksempelvis, at dit personale skifter fodtøj og tøj mellem besætninger.
 
Hvis skaden er sket
Hvis uheldet er ude, og din besætning ændrer niveau fra 1 til 2 eller fra 2 til 3, skal du med det samme kontakte din dyrlæge og få lavet eller revideret din handlingsplan. Det gælder om at få gennemgået besætningen systematisk hurtigst muligt for at igen komme til niveau 1, herunder er det igen vigtigt at inddrage alle ansatte i processen.
 
Hold dig opdateret
Er du i tvivl om, hvorvidt din besætning er i niveau 1, 2 eller 3, så foretages der fire gange om året en undersøgelse af din tankmælk for Salmonella Dublin. Hvis du ønsker hyppigere prøver, kan de foretages ved at kontakte Seges.
Som regel opdages smitten først ved en stigning i tankmælkstiter. Du kan løbende holde dig opdateret på smitteniveauet via DMS Dyreregistrering. Er du i tvivl om hvordan, kan din dyrlæge altid guide dig.

KLIK HER for at læse artiklen.

 


 

Forfattere

Birgitta Svensmark Birgitta Svensmark
Laboratoriedyrlæge

Høgildvej 32, 7470 Karup J.
T: 98520044
M: 23430050
E: bs@lvk.dk
 

Tilbage
 
Fynsvej 8 - 9500 Hobro - Tlf. 98 52 00 44 - Fax: 98 51 04 70 - lvk@lvk.dk
Udviklet af landIT !