Vi skal forberede os til næste gang

24.11.2020
Vi skal forberede os til næste gang

Løbet er kørt for minkbranchen. Nu skal landbruget arbejde på, at fagligheden kommer i spil næste gang et lignende scenarie finder sted.

Det sidste ord er ikke sagt, og den sidste konsekvens er langt fra udmøntet i minksagen.

Alligevel er der allerede nu grund til at lære af hændelsesforløbet omkring mink, som man hos LVK ikke finder kønt.

Det er tværtimod et forløb, der er kendetegnet ved, at regeringen kun lytter til nogle få lægefaglige eksperter, mens den veterinære ekspertise, som der er masser af på området, ikke er blevet hørt.

Derfor overvejer man allerede nu hos LVK, hvordan man bedste forbedereder sig, hvis man i fremtiden igen står i en situation, der på den ene eller anden måde minder om den, minkbranchen netop har været igennem.

“Vi må spørge os selv, hvad vi kan forvente fra politisk side, næste gang Christiansborg frygter, at folkesundhed er truet”, siger formand for LVK, Peter Hjort Jensen.

Zoonoser

Chefdyrlægerne Claus Heisel og Kenneth Krogh peger på, at zoonoser ikke er nye i husdyrbruget, men at vi er gode til at tackle dem i Danmark.

Først var der bakterierne brucellose og salmonella, som man i dag har godt styr på.

Derefter kom influenza-virus, som der også gennem vacciner er godt styr på i dag, selv om influenza-virus er god til at mutere. Og en kommende corona-vaccine vil også dække mink-varianterne.

Fremtiden

Men der kommer nye vira, nye bakterier og nye mutationer i fremtiden som skal håndteres i besætningerne. Kenneth Krogh fastslår at man ikke skal lade sige skræmme, men tværtimod tage kampen op.

“Med de værktøjer, vi allerede har i dag, og dem, vi er i færd med at udvikle, skal vi ikke lade os skræmme af hverken zoonoser eller mutationer” siger chefdyrlægen.

Han forventer tværtimod, at corona-krisen sætter endnu mere gang i forskning og overvågning af f.eks. influenza, hvor man med bl.a. DNA-sekventering kan udvikle mere målrettede, mere effektive og mere præcise vacciner.

“I svinebesætningerne skal vi endnu en gang se på sektionering, flytteprocedurer, vaccinationer, og den interne smittebeskyttelse skal forbedres yderligere”, forventer Claus Heisel.

Ekspertgruppe

For at det veterinærfaglige kommer på banen fra starten, ser LVK gerne, at der allerede nu bliver nedsat ekspertgrupper, der kan forberede sige på mulige scenarier omkring zoonoser hos alle større husdyrarter i Danmark.

Peter Hjort Jensen forestiller sig, at man etablerer en form for krisestyringensgruppe, der sikrer, at den veterinære ekspertise bliver hørt i fremtiden.

“For os er det vigtigt, at den veterinære ekspertise, vi har i Danmark, kommer i spil” siger han.

Formanden sætter også sin ild til, at der blandt politikere og hos embedsværket finder en evaluering af minkforløbet et sted i løbet af det næste års tid.

“Den evaluering vil der forhåbenligt vise, at minksagen ville have fået et andet resultat, uden at folksundheden blev kompromitteret, hvis de veterinære eksperter var blevet hørt”, lyder det fra LVK-formanden.

KLIK HER for at læse hele artiklen


 

Forfattere

 

Tilbage
 
Fynsvej 8 - 9500 Hobro - Tlf. 98 52 00 44 - Fax: 98 51 04 70 - lvk@lvk.dk
Udviklet af landIT !