Den syge ko er spottet - hvad gør vi så?

12.06.2020
Den syge ko er spottet - hvad gør vi så?

At spotte den syge ko tidligt er en meget vigtig forudsætning for helbredelse. I mange tilfælde en afgørende forudsætning. Men at udpege den syge ko, gør det ikke alene. Reagere vi ikke hurtigt med opfølgning i form af behandling, både støttende og medicinsk samt supplere med løbende vurdering og opfølgning, så er vi lige vidt. 

At spotte syge køer er en opgave for alle medarbejdere på bedriften. Men ofte er det videre forløb med syge køer, klinisk undersøgelse og evt. opstart af behandling en opgave for få udvalgte personer i besætningen. Derfor er god og effektiv overlevering med fast defineret procedure vigtigt. 


Glem ikke det menneskelige aspekt

 

Det er vigtigt, at personer med ansvar for undersøgelse og opstart af behandling reagerer, når en medarbejder har spottet en syg ko. Ofte tages syge køer fra efter malkning. Lad ikke køerne stå i separation i flere timer efter malkning. Hurtig behandling er vigtig for hurtig helbredelse. Men det er også vigtigt at tænke på dem, der har lagt en indsats i at spotte de syge køer. 

 

Ved at lave hurtig opfølgening viser man medarbejderne, at de yder en vigtig indsats, når de finder syge køer. Det kan være meget demotiverende for en medarbejder, hvis der ikke tages hånd om de syge køer som personen har spottet, og det kan påvirke dennes fremtidige engagement til at reagere på syg køer i tide.

 

KLIK HER for at læse hele af artiklen


 

Forfattere

Nanna Frimann Jensen Nanna Frimann Jensen
Kvægdyrlæge

Ålerendevej 5, 4190 Munke Bjergby
M: 21715309
E: nfj@lvk.dk
 

Tilbage
 
Fynsvej 8 - 9500 Hobro - Tlf. 98 52 00 44 - Fax: 98 51 04 70 - lvk@lvk.dk
Udviklet af landIT !