Flotte resultater på tilvækst og dødelighed

27.12.2018
Flotte resultater på tilvækst og dødelighed

Det samlede resultat af tre tiltag i slagtekalveproducent Troels Rasmussens starterstald taler deres tydelige sprog.

Hos Troels Rasmussen blev det besluttet at søtte ind på tre konkrete områder i starterstalden: øget mælketildeling til småkalve, bedre sygdomsovervågning og behandlingsstrategi og sikre større optagelse af kraftfoder. Målet var at øge nettotilvæksten med 20 g pr. dag. Det blev sat som mål i august 2017.
For at kunne forfølge et mål for en ønsket tilvækst, så skal der vejes kalve og laves løbende opgørelser på et antal indsætterhold. Vi valgte at følge 5 indsætterhold fra uge 32 til 44, 2017 med hyppigere vejninger for at kunne sætte ind, når noget ikke kørte optimalt. Disse kalve er nu slagtet. Og der er lavet opgørelser over, hvordan disse 5 indsætterhold har klaret sig i forhold til de 5 forudgående hold og de 5 efterfølgende hold. Tilvæksten er fulgt via punktvejninger. Efter de slagteresultater, der er kommet ind nu, er nettotilvæksten i perioden øget med over 40 g pr. dag. For de samme hold er dødeligheden faldet til ca. 5 % mod 9,8 % før. Endelig er Dansk Kalv godkendelsen steget fra 80 til 90 %, og slagtekroppens vægt er øget med 5 kg ved samme salgtealder.

Coccidiose ved slagtekalve

De typiske diaaretyper i slagtekalveproduktionen er primært cryptosporidier, coronavirus, salmonella og coccidiose.

Ved indsættelse oplever kalvene store ændringer i management kombineret med et højere smittetryk, hvilket gør at kalvene bliver mere modtagelige for bakterier, virus og parasitter. Flere besætninger oplever coccidiose diarre ved kalvene især omkring fravænningen, hvor kalvene oplever stress og ændring i management. Flere slagte kalvebesætninger behandler alle kalvene for coccidiose for at holde smittetrykket nede og mindste tilvæksttabet.
Coccidieæg findes overalt i staldmiljøet og deres klisterende overflade, gør dem svære at vaske og desinficere sig ud af. Kalvene optager...

>>KLIK HER for at læse hele artiklen v. dyrlæge Lene Jensen
 


 

Forfattere

Lene Agerskov Lene Agerskov
Kvægfagdyrlæge, teamleder

Langergårdvej 8, 7600 Struer
M: 21715277
E: lj@lvk.dk
 

Tilbage
 
Fynsvej 8 - 9500 Hobro - Tlf. 98 52 00 44 - Fax: 98 51 04 70 - lvk@lvk.dk
Udviklet af landIT !