Mælkefodring af kalve: Hvor blev appetitten af?

14.08.2020
Mælkefodring af kalve: Hvor blev appetitten af?

Udtalelser som ‘mine kalve kan ikke drikke mere end maksimalt 3 liter mælk´og mine kalve får mavepine, hvis de får for meget mælk’ kendes af en hver rådgiver, der forsøger at optimere tilvæksten og reducere sygdomsforekomsten ved fremtidens malkekøer, men hvad er den reelle årsag til dette?

 

Som mælkproducent ved man, at mælk med højt celle- og kim-tal ikke egner sig til at lave mælkeprodukter såsom ost og yoghurt og, at mælk af dårlig kvalitet har en dårligere holdbarhed. Ligeledes ved man, at mælk skal køles så hurtigt som muligt efter udmalkning for at holde den gode kvalitet.

 

Det gælder også for kalve 

 

Ikke overraskende gælder det samme for mælk til kalve, hvor lignende opmærksomhed vil kunne spores positivt på ædelyst, tilvækst og sundhed. Ud over, at kvæg har seks gange flere lugtreceptorer end mennesker, har de også en smagssans, der er tre gange så følsom som den menneskelige. De har derfor en alle tiders udviklet sans for at vurdere mælkekvaliteten, der vil kunne give udslag i deres ædelyst (ses også hos ammekvæg, hvor de undgår kirtler med yverbetændelse)

 

Ved forringet mælkekvalitet vil man kunne se en flok kalve, der lige akkurat drikker det mælk, der skal til for at stille sulten nu og her og lader de sidste sjatter ligge. Hvis kalve havde en ammetante, ville de antage omkring 10 måltider dagligt og drikke 12-16 liter mælk pr. døgn, der giver diarré.


KLIK HER for at læse hele artiklen


 

Forfattere

Maja Albrechtsen Maja Albrechtsen
Kvægfagdyrlæge

Kongehøj 25, 6600 Vejen
M: 21715307
E: ma@lvk.dk
 

Tilbage
 
Fynsvej 8 - 9500 Hobro - Tlf. 98 52 00 44 - Fax: 98 51 04 70 - lvk@lvk.dk
Udviklet af landIT !