Sådan kan rådgivere og dyrlæger hjælpe landmanden bedre

25.08.2020
Sådan kan rådgivere og dyrlæger hjælpe landmanden bedre

Tværfaglighed og samspillet mellem kvægrådgiver og dyrlæge har været i fokus for 24 kursister de sidste tre år på efteruddannelsen »Fremtidens Kvægrådgivning«.

 

Det handler dybest set om at spille hinanden gode i stedet for at beskytte sig selv og sine egne tal. Det dur ikke, at man står og tænker, at det, dyrlægen siger om goldkofodringen, ikke kommer til at virke, men at man lige venter med at sige det, til man er alene med landmanden for at markere sig selv. Det skal være et samarbejde, fortæller kvægrådgiver Rasmus Bygum Krarup, D&K Gruppen, der den 20. august afslutter det tre år lange efteruddannelsesforløb »Fremtidens Kvægrådgivning«, hvor netop det tværfaglige samarbejde har været et af nøgleordene. For kursusleder Wendy Holm har et af fokuspunkterne netop været at begrave »konkurrencen« mellem rådgiverne, og i stedet oparbejde kompetencer i at arbejde som et team for og med landmanden. 

 

Rykker sig forskelligt 

 

Tværfagligt samarbejde er jo noget, man har arbejdet på siden 80’erne, og jeg er heller ikke sikker på, at vi har knækket hele koden endnu, men jeg tror, at forløbet har hjulpet deltagerne til at finde mere tilfredshed i det, de selv er gode til. - Den opøvede tværfaglige rådgivningsrutine mindsker behovet for at iscenesætte egen viden og giver mere ro og bedre kompetencer til at spille hinanden gode, fortæller kursuslederen, der har set deltagerne flytte sig markant på forskellige parametre over de sidste tre år. - Nogle har rykket sig fagligt, nogle har rykket sig i måden, man kan kombinere viden og samarbejdsmodeller mellem de forskellige fagområder, og nogle har rykket sig rigtig meget i forhold til rådgivningsmetode. Og når man sætter en flok fagligt dygtige mennesker sammen over et langt forløb som det her, giver det bare en anden dynamik og bedre forståelse for, hvad man kan bruge hinanden til, fortæller hun.

 

Faglighed bedre i spil 

 

I alt har 10 kvægrådgivere gennemført forløbet – heraf tre fra D&K Gruppen. Sammen med 14 dyrlæger har kvægrådgiverne de sidste tre år været tilknyttet hver sin bedrift, som i samarbejde med dyrlægerne er blevet gennemanalyseret, mens rådgivere og dyrlæger er blevet klogere på hinandens kompetencer. Det har D&K-rådgiveren Aage Harrild Nielsen også oplevet. - Jeg synes hele tiden, fagligheden har været der, men det her kursusforløb har i hvert fald fået mine øjne op for, at man bedre får sat fagligheden i spil ved at samarbejde. Det lyder meget banalt, men det er blevet mere naturligt for mig selv at søge kontakt til dyrlægen – og ikke først, når det er virkelig slemt. - Det giver mulighed for bedre at trække i en fælles retning. Jeg tror bestemt også, at landmanden kan mærke forskel på, om der bliver arbejdet sammen som et team eller om rådgiver og dyrlæger arbejder hver for sig, siger han. - Og så har det givet en ekstra dimension, at der også er pengeinstitutter, som bidrager til forløbet, så der er blevet lavet en strategi for hver ejendom, tilføjer han.

 

KLIK HER for at læse resten af artiklen


 

Forfattere

 

Tilbage
 
Fynsvej 8 - 9500 Hobro - Tlf. 98 52 00 44 - Fax: 98 51 04 70 - lvk@lvk.dk
Udviklet af landIT !