Feber

03.10.2005
Feber

Det kalder man den tilstand hvor kroppens temperatur er hævet over det normale, som er 38,7 på kvæg, 37,8 på hest, - 38,0 på føl og 39,0 på hund, kat og gris.
At tjekke temperaturen på et sygt dyr er en slags antipasta. Jeg ved ikke hvor udbredt øvelsen er i svinesektoren, eller på krokodillefarme, men hos kvæg er det meget vigtigt, at kende temperaturen på et sygt dyr.

Øvelsen er nem - blot man ejer et termometer og kan komme på skudhold af dyret. At kende temperaturen kan sammenlignes med, at lamperne blinker på motoren. Man tjekker lige olie og vand, før man ringer til værkstedet. Det er det første mekanikeren spørger om for, at hjælpe med fejlfinding.
Bakterier, virus og mycoplasmer er oftest årsag til feber.

Pusdannende bakterier, blodforgiftninger og akutte virusinfektioner giver ofte høj feber, 39,5 til 41,0.
Lokale infektioner, som børbetændelse, fremmedlegeme og klovbrandbyld viser lav feber.
Nogle virus-, og mycoplasma infektioner viser lav feber - kaldes kold lungebetændelse. Nogle luftvejsvirus genererer ofte en akut, megaforøgelse, af de hvide blodlegemer, leucocytter, som strømmer i for stort tal til bronchiolerne for at dræbe virus, men de kan blokere for iltoptagelsen, og dermed kvæle dyret.

Det er derfor vigtigt, at bruge metacam initialt for at hæmme de hvide blodlegemer så meget, at de ikke kvæler dyret.
Nogle virus- og mycoplasma infektioner optræder på mystisk vis epidemisk med tre-årige intervaller, og hyppigst forår, efterår og ved juletid, som alle vist kender.
I en blodprøve vil en akut virus infektion vise et meget højt leucocyttal, og ved en kronisk virus infektion et lavt leucocyttal.

Så for at få mest nytte af din dyrlæge, skal du oplyse ham om dyrets temperatur og gødningens konsistens. Samt om øjnene er normale, og om flankerne er udfyldt.Tilbage
 
Fynsvej 8 - 9500 Hobro - Tlf. 98 52 00 44 - Fax: 98 51 04 70 - lvk@lvk.dk
Udviklet af landIT !