LVK Minkdyrlægerne - Nyhedsbrev

27.02.2020
LVK Minkdyrlægerne - Nyhedsbrev

Så er næste avlssæson godt i gang. Dyrene er sat på plads til parring og tæverne er i gang med flushing. Den perfekte flushing begynder med at trække dyrene 3 – 5 dage. Men HUSK; kun hvis huldet tillader det. Derpå gives der 350 – 500 g i 3 til 6 dage indtil tæverne er fodret til. Man kan evt. skubbe flushingen med 2 dage til ungtæverne. Det er optimalt, at starte foderstigningen 4 dage før parringen påbegyndes. Derpå er det vigtigt, at man går ned i foderstyrke, sådan at tæverne ikke tager på i parringen, dog må de heller ikke tabe sig. 170-200 g dagligt vil i de fleste farme være passende. Det er lidt med forskel, hvornår parringen opstartes. Men som i år med skudår, vil det være et godt bud at starte den 2. marts.

Hannerne er fra den 20. februar fodret op, så de har en huld 3 midt i parringstiden. Hannerne må ikke blive dovne, samtidig skal de være til at arbejde med. Hvis de er blevet for fede, kan de gives halv foderration en enkelt dag, for at få gang i dem igen.

Den vigtigste person i marts måned er ham/hende, der godkender parringen. Der skal være kontakt i 8 – 12 minutter inden parringen godkendes. Det er vigtigere, at man har 2 gode end 3 usikre parringer. Hvis man ønsker at parre 3 gange, kræver det flere hanner og flere hænder.

En opgørelse af parringerne i Fur Farm har vist, at parring 1 + 9 var marginalt bedre end 1 + 8. Dog vil vi foretrække 1 + 8 + 9 frem for 1 + 9 + 10, hvis man parrer 3 gange. 1+9/9 kan også benyttes.

Det kan være relevant at anvende krydsparring på en del at tæverne. Dette gøres for at øge robustheden blandt dyrene. Dog er det vigtigt at bevare de rene stammer, for at have avlsmaterialet tilgængeligt fremadrettet.

Når parringerne er færdige den 16. – 18. marts kan det anbefales at bruge lys, indtil æggene har sat sig fast i livmoderen. Forlæng dagen med 1,5 time både morgen og aften indtil den 5. – 7. april. Efter endt parring, er det vigtigt at tæverne kan tage på i vægt i hele drægtigheden. Ikke mindst for at sikre at mælkekirtlerne udvikler sig tilfredsstillende. Et godt bilede er, at man har én spand foder at gøre godt med fra parring til fødsel. Hvis man giver for meget i starten af drægtigheden, bliver spanden tom inden fødsel. Det anbefales i øvrigt, at oprette vejehold i drægtighedsperioden, for at sikre en positiv vægtudvikling under hele drægtigheden. Et forslag til en foderkurve ses nedenfor.

KLIK HER for at læse hele nyhedsbrevet



Tilbage
 
Fynsvej 8 - 9500 Hobro - Tlf. 98 52 00 44 - Fax: 98 51 04 70 - lvk@lvk.dk
Udviklet af landIT !