Nyhedsbrev september 2020

17.09.2020
Nyhedsbrev september 2020

Nyhedsbrev Covid-19 

 

Siden juni er 13 danske minkfarme konstateret smittet med Covid-19 og flere farme er under mistanke – den seneste i sidste uge. Det er en bekymrende udvikling, som igen viser, at covid-19 er et virus, der spredes let og hurtigt. Vi vil i dette nyhedsbrev kort opsummere viden, lovgivning og retningslinjer om covid-19 hos mink. 

Mennesker kan smitte mink med covid-19, men mink kan også smitte mennesker. Dette skal tages alvorligt - specielt fordi, de fleste danske mink med covid-19 har få eller ingen symptomer. At minkene er smittede med SARS-CoV-2 er der ingen tvivl om – der er både fundet selve virus og antistoffer i minkene. Der er sandsynligt, at man kan stå på en minkfarm med mink, der udskiller virus uden at være klar over det. 


Lovgivning og retningslinjer: 

 

Covid- 19 hos mink har både medført ny lovgivning samt nye retningslinjer for minkavlere. Covid-19 i mink er nu en anmeldepligtig sygdom. Det betyder, at hvis du mistænker infektion med Covid-19 hos dine mink, skal du kontakte din dyrlæge, der så vil vurdere, om der er grundlag for din mistanke. Symptomer der kan optræde hos mink med Covid-19 er: stødende eller pustende vejrtrækning, vejrtrækning med åben mund og/eller vandigt flåd fra snuden, og kan ses sammen med andre kliniske symptomer, som forøget dødelighed, øjenflåd, nedstemthed og sløvhed. Du skal også kontakte Fødevarestyrelsen, hvis du mistænker Covid-19 hos dine mink, som følge af kontakt mellem minkene og personer, som er positive for Covid-19. 

Fødevarestyrelsen har udarbejdet de forholdsregler, som I nu må forholde jer til i jeres daglige gang på minkfarmen. Forholdsreglerne er lavet for at begrænse smitte mellem mennesker og mink. For farme, hvor der ikke er mistanke om eller konstateret Covid-19, gælder: 

 

Gå ikke ind i besætningen, hvis du har symptomer på Covid-19, eller hvis du har været sammen med personer, der er konstateret smittet. Det er meget vigtigt, at alle medarbejdere på pelsfarmen overholder dette. Hellere en dag uden for farmen end en dag med risiko for smitte.

 

Før adgang til besætningsområde 

 

• Skift til rent arbejdstøj og rent fodtøj.

• Vask hænderne med vand og sæbe og tør i engangspapir håndklæde. Afslut med hånddesinfektion. Undlad fingerringe, armbåndsure o.l. I løbet af arbejdsdagen 

• Host og nys i ærmet. 

• Rengør kontaktpunkter jævnligt. 

• Vask hænderne hyppigt med vand og sæbe og tør i engangspapir håndklæde.

• Husk at bruge håndcreme jævnligt når du vasker dine hænder ofte. 

• Anvende kirurgisk maske ( mundbind ) ved håndtering af mink – dvs. inden for en meters afstand af dyrene. 

• Aftalt med dine kollegaer, hvordan arbejdet udføres, så man kan holde afstand

 

Efter arbejde 

 

• Vask hænder med vand og sæbe, tør i et engangspapir håndklæde og afslut med hånddesinfektion. 

• Det anbefales at tage bad efter endt arbejde. 

• Det anbefales at vaske arbejdsdragt ved mindst 60 °C, vask og desinficer fodtøj.

 

Øvrige forholdsregler 

 

• Begræns personkredsen, der kommer i besætningen. Er det nødvendigt, at der kommer fremmede på farmen, bør de bærer mundbind og selvfølgelig følge gældende anvisninger.

• Undgå at medbringe genstande i stalden fx mobiltelefoner, værktøj o.l. Hvis der medbringes genstande skal de desinficeres før og efter adgang til stalden. Mobiltelefoner kan anbringes i klar plastpose, som er tilsnøret under ophold på farmen 

• Hunde og katte (der ikke holdes i hjemmet) og som færdes i besætningsområdet bør holdes inden for besætningsområdet. 

• Familiedyr (dyr der holdes i hjemmet) må ikke have adgang til besætningsområdet.

 

Herudover skal alle farme udarbejde en Covid-19 smittebeskyttelsesplan – netop for at sikre at forholdsreglerne overholdes og for at nedsætte risikoen for at føre smitte med ind eller ud af farmen. Det er et lovkrav at have denne beskyttelsesplan, men som ejer skal man også sørge for at planen overholdes. Kopenhagen Fur har udarbejdet en god skabelon til en smittebeskyttelsesplan som mange avlere anvender. 

 

Overvågning 

 

Fødevarestyrelsen foretog over 2 uger i slut juni/start juli en screening af covid-19 på 125 minkfarme og fandt her ingen smittede farme. Lige nu udføres overvågning af alle farme ved indsendelse af svaber fra 5 døde mink hver 3. uge. 

 

Dyrlægebesøg 

 

På grund af risiko for Covid-19 tager vi minkdyrlæger fra LVK selvfølgelig også vores forholdsregler i forhold til smittebeskyttelse, når vi besøger vores minkkunder. Vi vil bære mundbind og jævnligt blive testet for eventuel smitte.


Links til lovgivning samt fuldstændige retningslinjer fra fødevarestyrelsen: 

 

Hele bekendtgørelsen om COVID-19 hos pelsdyr kan læses her: 

 

https://www.retsinformation.dk/eli/lta/2020/1172 Forholdsregler på farme, hvor der ikke er mistanke om eller bekræftet smitte med COVID-19: 

 

https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Forebyggelse-af-smitte-mod-COVID-19-iminkbes%C3%A6tninger.aspx 

 

Her findes også forholdsregler for farme mistænkte eller smittede med Covid-19: 

 

https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Mistanke-om-smitte-med-COVID-19-iminkbes%C3%A6tninger.aspx

 

I øjeblikket er det Nordjyske farme, som er smittet, men risikoen er lige stor i hele landet. Pas på jeres mink, jer selv og hinanden! 

 

Sygdomssituationen i øvrigt

 

Vi kan oplyse, at der er fundet hvalpesyge i to ikke-vaccinerede besætninger i Ringkøbingområdet, og der er konstateret smitsom lungebetændelse i to besætninger (én i Trekantsområdet og én på Fyn)

 

KLIK HER for at læse hele nyhedsbrevet



Tilbage
 
Fynsvej 8 - 9500 Hobro - Tlf. 98 52 00 44 - Fax: 98 51 04 70 - lvk@lvk.dk
Udviklet af landIT !