Vaccination imod det vi ikke ser

13.03.2020
Vaccination imod det vi ikke ser

Der er til kvæg markedsført en kaskade af forskellige vacciner, der dækker et stort spektrum af de sygdomme som vi ser som almindeligt forekommende.

Det kan være vanskeligt at tage en beslutning om at iværksætte vaccination, og det er ofte et helt konkret problem, som f.eks. mange døde eller behandlede dyr, der får beslutningen på gled. Spørgsmålet er, om det betyder, at vi benytter os for lidt af de muligheder, som vaccinationer giver os.

Er lungebetændelse ’lungebetændelse’?

Der er i Amerika af T. R. Dunn gennemført en undersøgelse i tre besætninger, hvor lungerne hos 215 kviekalve blev scannet for forandringer efter lungeinfektioner. Alle forandringer over 3 cm. i diameter blev registreret, og spørgsmålene var, hvorvidt de ville påvirke alder ved første kvælning, mælkeproduktion i første laktation og overlevelse af første laktation.

Det viste sig, at lungeforandringer indenfor de første otte leveuger påvirkede ydelsen negativt med gennemsnitligt 525 kg i første laktation (med yderpunkterne minus 60 kg til minus 993 kg). Der var ingen påvirkning af alder ved kvælning, eller holdbarhed i første laktation.

Et andet interessant fund var, at kalvene allerede havde forandringer i lungerne fra første leveuge og især i uge to og tre. Altså tidligere end vi normalt ser syge og behandlingskrævende tilfælde af lungebetændelse.

Bragt i Magasinet Kvæg marts 2020, af Hans Jørgen Andersen

>> KLIK HER for at læse hele artiklen << 


 

Forfattere

Hans Jørgen Andersen Hans Jørgen Andersen
Kvægdyrlæge Ph.d.

Karlshøjvej 13, 8420 Knebel
M: 21715296
E: hja@lvk.dk
 

Tilbage
 
Fynsvej 8 - 9500 Hobro - Tlf. 98 52 00 44 - Fax: 98 51 04 70 - lvk@lvk.dk
Udviklet af landIT !