Der skal to til tango

23.01.2009
Der skal to til tango

Det gode forhold mellem soholder og aftager …..der skal 2 til tango!

I hårde tider, hvor økonomien presses af faldende noteringer og finanskrise, kan det forståeligt nok være svært at bevare klarsynet som svineproducent.

For ofte oplever vi at soholder og aftager har svært ved at blive enige om spillereglerne for samarbejdet. Det kan være størrelsen af eventuelle kvalitetstillæg og uenighed om hvad kvalitetsindlæg indebærer.

Andre gange opstår der uenigheder, når der er ændrede sygdomsforhold i en af besætningerne.

Det sidste års tid har PCV2-virus for alvor fået tag i mange slagtesvinebesætninger, hvor vi ser PMWS symptomer (uens og blege grise, utrivelighed, diarre, lungebetændelse, mavesår mv.) på mange store slagtesvin med store tab til følge for den enkelte producent.

Diagnosen kan stilles sikkert med viruspåvisning i blodet og der findes nu gode og effektive vacciner på markedet til at forebygge sygdommen med.

For at opnå fuld beskyttelse mod sygdomme som PCV2 og mycoplasma bør grisene være immuniseret allerede ved indsættelse i slagtesvinestalden og det gøres bedst ved at grisene vaccineres mod disse sygdomme hos soholder.

Alt for mange soholdere afviser pure at forestå dette arbejde med henvisning til at grisene skam ikke fejler noget ved salg. Nej, det gør de måske heller ikke. Men ofte ser vi alligevel at PCV2-virus er med fra soholdet, men blot ikke har vist sig klinisk endnu.

Når soholder nægter vaccination ser slagtesvineproducenten sig nødsaget til at opsige griseringsaftalen.

Det er ærgerligt for i værste fald får soholder samme problem med den næste aftager af grisene. 

Hermed en opfordring til at løse problemerne i fællesskab:

Soholder bør lytte til slagtesvineproducentens problemer og hjælpe med at løse dem f.eks. ved at påtage sig arbejdet med vaccination mod mycoplasma eller PCV2.

Lad rådgiverne hjælpe med at fastsætte en pris for arbejdet, som er rimelig for begge parter. Lav gerne opfølgende møder, hvor effekten evalueres.

Husk at med dialog og åbenhed kommer man længst og skaber langvarige griseringsaftaler. Det er de fleste parter bedst tjent med og ikke mindst grisene!Tilbage
 
Fynsvej 8 - 9500 Hobro - Tlf. 98 52 00 44 - Fax: 98 51 04 70 - lvk@lvk.dk
Udviklet af landIT !