NEKROLOG - Dansk minkavl 1932-16/11 2020

16.11.2020
NEKROLOG - Dansk minkavl 1932-16/11 2020

NEKROLOG - Dansk minkavl 1932-16/11 2020

Succesen DANSK PELSDYRAVL er slut.

Dansk pelsdyravl har eksisteret i Danmark i små 90 år. I den tid er den vokset stor og kraftfuld. Den har været mange familiers hverdag. I begyndelsen som en bibeskæftigelse for fiskere med produktion i baghaven. Dansk pelsdyravl endte som familiers levebrød og deres hovedbeskæftigelse. Minkavlen fik avlere til at slutte sig sammen i en andelsbevægelse. Fremsynede avlere fik etableret forskning omkring avl og fodring og ikke mindst fik etableret et sted, hvor skindene kunne sælges Danske Pels Auktioner i Glostrup. Senere Kopenhagen Fur som endte som verdens førende pelsauktion, og indbragte milliarder til Danmark.

Det er med sorg og stor faglig frustration, at Dansk Minkavl er blevet ofret og aflivet af den danske regering efter rådgivning af lægerne på Statens Serum Institut (SSI). SSI har udtalt at en minkproduktion i Danmark er til fare for folkesundheden under en igangværende Covid-19 pandemi, og derfor har regeringen besluttet, at alle mink skulle aflives inden 16/11-20 med den konsekvens, at erhvervet hermed er afviklet. Argumentet var, at mink kan smittes af mennesker og mink kan smitte videre til andre mennesker. Ved dette spring mellem dyrearter kan der opstå mutationer.

Der udviklede sig forskellige Covid-19 minkvarianter, desværre også en variant med en cluster 5 Covid-19 minkvariant. Denne minkvariant cluster 5 Covid-19 variant ansås som meget farlig, da den måske ville kunne nedsætte effekten af en kommende vaccine. Denne Covid-19 minkvariant har ikke været påvist siden september måned.

Så måske er der foretaget en forhastet beslutning?

Da argumentationen var baseret på et skitseret frygtscenarie for folkesundheden, og regeringen troede blindt på SSI’s argumentation, blev beslutningen om, at alle mink skulle aflives, taget. Der blev handlet hurtigt med store konsekvenser for alle minkfarmere og følgeerhverv, der har levet af minkindustrien i mange år. Folkesundheden er det vigtigste for regeringen uanset, hvad det koster og har af konsekvenser.

Vi minkdyrlæger har forsøgt på alle måder at komme med konstruktive og faglige løsninger til situationen, men er desværre ikke blevet hørt. Vi er vant til at arbejde og rådgive omkring zoonotiske sygdomme. Vi ved hvordan de håndteres i en minkfarm, så de bekæmpes og ikke smitter til mennesker. SSI’s læger, der har taget beslutningen, er ”bedre vidende” har et meget snævert syn på en minkfarm, idet de betragter den som en ”virus fabrik” til fare for folkesundheden og sammenligner de 17 millioner mink, som et stort potentielt covid-19 reservoir på trods af, at minkfarme er en epidemiologisk enhed i et afgrænset område, som ikke bevæger sig, som mennesker gør. En covid-19 infektion i en minkfarm er derimod meget anderledes end i befolkningen. Men Myndighedernes strategi og håndtering af infektionen i minkfarmene har slået fejl fra begyndelsen. Havde man i stedet inddraget erhvervet og minkdyrlægerne i løsning af problemet frem for at rulle en ”bedre vidende” strategi ud i livet, havde vi helt sikkert stået bedre i dag. Regeringen og Fødevarestyrelsens strategi i begyndelsen af epidemien slog fejl, idet den var alt for langsom til at finde og aflive smittede farme, samt forhindre at smitten spredte sig videre. 

Det er kendt viden, at Covid-19 er et RNA-virus, der opfører sig på samme måde som influenza virus. Det betyder, at der helt naturligt vil blive lavet nogle mindre mutationer over tid. Der er allerede kendt flere hundrede Covid-19 varianter over hele verden, og denne problematik indgår i udviklingen af vacciner mod Covid-19 i hele verden. Der er meget lidt belæg for, at minkmutationen skulle være mere udfordrende end alle de andre mutationer i Covid-19 virus, men det blev brugt som et væsentligt argument for at alle mink skulle aflives. Flere og flere danske og udenlandske forskere, virologer, genetikere mfl. har på det seneste undsagt SSIs analyser og konklusioner, men der er ikke indhentet en second opinion på området, SSI er ”bedre vidende” og åbenbart de eneste som regeringen lytter efter. GISAID som er det international sted forskere deler data og viden omkring influenza og Corona virus har netop skrevet, at de ikke vurderer at minkvarianten vil få en betydende indflydelse på Covid-19 situationen i mennesker.

Måske er det rigtige konklusioner regeringen og SSI har taget, men konsekvensen er så stor og uden sidestykke, at en hver tvivl må vendes, det har man bare ikke taget sig tid til. Man har politisk lukket et erhverv, endog uden man har haft lovgivningsmæssigt dækning herfor. Samfundsomkostninger på mere end 10 milliarder har brug for en second opinion og eftertænksomhed, men det er for sent nu hvor beslutningen er ført ud i livet, og alle mink skal være aflivet inden 16/11-20. 

Som minkdyrlæger har vi været stolte af at arbejde tæt sammen med minkfarmerne omkring optimering af produktion, sundhed og dyrevelfærd. Vi har sammen været med til at sikre høje standarder for dyrevelfærd, og erhvervet har opnået at være den første og hidtil eneste velfærds certificerede husdyrproduktion.

Dansk udvikling og viden om fodring, avl, sundhed og dyrevelfærd har ført til at Danske minkavlere producerede den bedste kvalitet af minkskind og havde den største produktion i verden, al dette er nu spildt og til ingen nytte.

Det er trist og stærkt kritisabelt at have fulgt det forløb  som minkavlere har været igennem de seneste måneder, og vi er bekymrede for de konsekvenser det får for familier og medarbejdere. Forhåbentligt får  minkavlerne en rimelig erstatning af myndighederne, så  de kan komme videre i livet.

Dansk minkproduktion har beskæftiget ca. 6.000 personer og mange i følgeindustrien, og det har skabt et stolt og godt erhverv i mange yderområder af Danmark. Regeringens lukning af erhvervet får store konsekvenser sundhedsøkonomisk for denne del af befolkningen, og det kan meget vel få større konsekvenser for befolkningen, end den risiko regeringen og SSI mener, vi løber ved at bevare minkerhvervet.  Landet går glip af eksportindtægter på 5-8 milliarder om året, og regningen for at afvikle minkerhvervet kan meget vel løbe op i 10-15 milliarder kroner. Det er svimlende summer, og er helt uansvarligt, medmindre risikoen er reel og godt underbygget. Det er, som om det er ligegyldigt, hvad det koster, når det skal holdes op mod en teoretisk risiko for folkesundheden.

Vi er chokerede og fortvivlede over at noget sådant kunne ske i Danmark - Vi kommer ikke i gang igen med mink i Danmark, når det ind til nu er blevet afvist at finde en løsning til bevarelse af avlsdyr. Regeringen siger, at dette ikke er et forbud mod mink, hvis ikke det er tilfældet, hvad er det så?

Pelses alle mink kommer der ikke et pelserhverv i DK igen. Det er ikke muligt, at få dyr med samme sundhedsstatus, kvalitet og farvenuancer og adfærd, som den danske mink har i dag. Den danske mink er i særklasse, pelses disse dyr bliver over 50 års avlsarbejde ødelagt. 

Æret være minkerhvervet, vi vil savne jer og sent glemme dette justitsmord.

Kenneth Krogh Chefdyrlæge LVK

Peder Elbek Teamleder LVK Minkdyrlægerne

Peter Hjort Jensen Formand LVK

 



Tilbage
 
Fynsvej 8 - 9500 Hobro - Tlf. 98 52 00 44 - Fax: 98 51 04 70 - lvk@lvk.dk
Udviklet af landIT !