Bedre hygiejne hos smågrise med plastspalter

28.07.2020
Bedre hygiejne hos smågrise med plastspalter

Nye spalter: Et skifte fra betonspalter til plastspalter betød renere og mere tørre stier og mindre diarre.

 

For et par år siden var Hanne Koldkjær og Jakob Vilhelmsen, I/S Rykind ved Dybvad, blevet trætte af betonspalterne i smågrisestierne. Spalterne kunne nok have klaret et par år mere, men spalteåbningen var efterhånden reduceret en del fra de oprindelige 14 mm på grund af tilkitning. Det betød dårlig gødningsgennemgang, beskidte grise og problemer med diarré.

 

“Derfor valgte vi at bruge vinteren 2017/18 på at skifte fra beton til plastspalter” fortæller de. 

 

Samme med deres tre ansatte fjernede de inventar og fodeautomater i stierne. Derefter sørgede montører for at lægge understøtning ud og tilpasse de nye plastikspalter fra Ikadan. Herefter kunne inventar og foderautomater igen monteres og stierne tages i brug.

De erfarede hurtigt, at den bedre gødningsgennemgang i plastspalterne betød en mere tør sti og mindre diarré hos smågrisene. Den bedre hygiejne var særlig udtalt i de første uger efter indsættelse, hvor grisene tidligere havde svært ved at træde gødningen gennem spalterne.

 

I dag er det nærmere modsat: grisene kan godt blive beskidte de sidste par uger, de er i stien, men det har ikke betydning for forekomsten af diarré. 

 

De er også opmærksomme på, at plastspalter giver mindre klovslid end betonspalter, men når blot smågrisene komme ud af stierne omkring 30 kg, er det ikke et problem. 

 

Kvart mio. Kr.

 

Det kostede omkring en kvart mio. Kr. At skifte spalterne i de syv smågrisesektioner med tilsammen 3.300-3.400 stipladser. Det er omkring 75 kr. pr. stiplads.

 

“Det er billigere, når man tager i betragning, at alternativet kunne være en ekstra vaccination mod coli”, bemærker besætningsdyrlæge Kristian Krogh, LVK.

 

KLIK HER for læse hele artiklen 


 

Forfattere

Kristian Dedenroth Krogh Kristian Dedenroth Krogh
Svinedyrlæge

Brønden 89, 9352 Dybvad
M: 21715281
E: kkh@lvk.dk
 

Tilbage
 
Fynsvej 8 - 9500 Hobro - Tlf. 98 52 00 44 - Fax: 98 51 04 70 - lvk@lvk.dk
Udviklet af landIT !