Chefdyrlæge: Raske svin risikerer at gå til spilde på grund af strammere kontrol

04.02.2019
Chefdyrlæge: Raske svin risikerer at gå til spilde på grund af strammere kontrol

Fødevarestyrelsens embedsdyrlæger har på det seneste skærpet deres vurdering af grises transportegnethed i en grad, så mange transportegnede grise med små skavanker bliver aflivet.

TRANSPORTEGNETHED
Af Morten Ipsen

Claus Heisel, chefdyrlæge i LVK Svinedyrlægerne, er bekymret for, om Fødevarestyrelsens embedsdyrlæger på det seneste har strammet deres vurderinger af grises transportegnethed så meget, at raske svin bliver aflivet og destrueret i stedet for at blive brugt til mad.
- Vi hører fra landmændene og vognmændene, at der bliver afvist og skudt flere svin i dag på grund af manglende transportegnethed. Og i min verden virker det som om, at embedsdyrlægernes krav om aflivning i nogle tilfælde er baseret på meget milde skader på dyret – for eksempel meget begrænsede øresår, små brok, let halthed, m.m., hvor vi som besætningsdyrlæger vurderer, at dyret godt kunne have været sendt afsted, siger Claus Heisel.
Han undrer sig over, at dyr, som førhen kunne transporteres i en skånetransport, nu pludselig ikke længere accepteres af embedsdyrlægerne.
Samtidig hører Claus Heisel, at vognmændene og landmændene er begyndt at få mange flere indskærpelser og politianmeldelser fra Fødevarestyrelsens embedsdyrlæger end tidligere.

Bragt i Effektivt Landbrug, lørdag d. 2. februar 2019

>> KLIK HER for at læse hele artiklen <<


 

Forfattere

Claus Bahne Heisel Claus Bahne Heisel
Svinefagdyrlæge, Chefdyrlæge

Klostervang 11, 4000 Roskilde
M: 21715300
E: ch@lvk.dk
 

Tilbage
 
Fynsvej 8 - 9500 Hobro - Tlf. 98 52 00 44 - Fax: 98 51 04 70 - lvk@lvk.dk
Udviklet af landIT !