Gode resultater med nedtrappet mælkemængde

11.06.2019
Gode resultater med nedtrappet mælkemængde

På DLBR Slagtekalves sommermøde fortalte dyrlæge Lene Jensen, LVK, om gode resultater ved nedtrapning af mælkemængden hos leverandøren efterfulgt af høj tildeling hos slagtekalveproducenten.

SLAGTEKALVE

Der er noget at hente, hvis slagtekalveproducenter kan få leverandørerne til at trappe tildelingen af sødmælk til kalvene ned den sidste uge inden flytning fra mælkeproducenten og selv lægge ud med en høj tildeling af skummetmælk.
- Og hvis det ikke er muligt at få mælkeproducenten med på at nedtrappe, så er der i hvert fald en idé i, at I selv giver en høj mælkemængde, når I modtager kalvene, lød det fra dyrlæge Lene Jensen fra LVK, da DLBR Slagtekalve holdt sommermøde hos Rasmus Alstrup ved Videbæk.
Med sig havde hun resultater fra Seges-projektet, »Fra Kalv til Krog«, hvor man havde forsøgt sig med forskellige mælkefodringsstrategier hos Rasmus Alstrup og et udpluk af hans leverandører.
Halvdelen af kalvene i forsøget fortsatte med en konstant høj mælketildeling hos leverandøren inden flytningen, mens den anden halvdel blev nedtrappet. Hver af disse grupper blev så igen delt i to, hvor den ene blev tildelt en høj andel af skummetmælk – syv liter eller mere – mens den anden fik en lav andel af skummetmælk – fem liter eller mindre.
I en tabel kunne Lene Jensen vise...

Bragt i LandbrugNord, juni 2019, af Christian Carus

>> KLIK HER for at læse hele artiklen
 
Tilvækst: Tyrekalve som trappes ned i mælkemængde en uge før salg, klarer sig bedst hos slagtekalveproducenterne, viser forsøg.
Hvis du vil give tyrekalvene de bedste betingelser for at vokse, bør de trappes ned i mælkemængde en uge før salg.
Det konkluderer dyrlæge Lene Jensen, LVK, på baggrund af en afprøvning med 227 tyrekalve, som enten blev fastholdt på en mælkemængde på 10 liter pr. kalv or. dag frem til salg, eller trappet ned fra 10 til 6 liter den sidste uge før salg.
Efter salg til den medvirkende slagtekalveproducent blev kalvene delt ind i flere grupper, hvor de enten blev trappet op i mælk igen eller fastholdt i en lavere mælkemængde (7 vs. 5 liter pr. dag).

Først ned og så op
Resultaterne af afprøvningen viser tydeligt...

Bragt i magasinet KVÆG, juni 2019, af Peter W. Mogensen

>> KLIK HER for at læse hele artiklen

 

Forfattere

Lene Agerskov Lene Agerskov
Kvægfagdyrlæge, teamleder

Langergårdvej 8, 7600 Struer
M: 21715277
E: lj@lvk.dk
 

Tilbage
 
Fynsvej 8 - 9500 Hobro - Tlf. 98 52 00 44 - Fax: 98 51 04 70 - lvk@lvk.dk
Udviklet af landIT !