Mælkeprøver ved PCR analyse

22.09.2015
Mælkeprøver ved PCR analyse

LVK Laboratoriet tibyder nu PCR undersøgelse og almindelig dyrkning af mælkeprøver

LVK Laboratoriet kan nu undersøge mælkeprøver ved PCR analyse på samme måde som I kender fra den automatiske PCR goldprøve af ydelseskontrolprøver. Vi ser flere fordele ved denne metode. Derfor vil vi anvende den på goldprøver fremover. Indtil videre vil der blive kørt PCR prøver mandag/tirsdag og torsdag.

Der vil fortsat blive lavet almindelig bakteriologisk undersøgelse af akutte mælkeprøver ved dyrkning og evt. resistensbestemmelse. Hvis du ønsker PCR analyse på akutte prøver, skal det krydses af på indsendelsesformularen. Tag din dyrlæge med på råd, inden du beslutter hvilken analyse du vil anvende.

PCR betyder Polymerase chain reaktion
Det kaldes også en DNA-test . Den kan påvise både døde og levende bakterier. Reaktionstallet kaldes CT-værdien, og den ligger på en skala fra 40 til 0. CT-værdi under 28 = meget høj bakterieforekomst, CT værdi 28 – 37 = lav forekomst, CT værdi > 37 = negativ/tvivlsom, CT værdi NoCt = 40 = negativ.

I LVK Laboratoriet aflæses goldprøverne som positive ved CT værdier på 37 eller derunder, og det positive bakteriefund indberettes til kvægdatabasen. Der arbejdes på et laboratoriesvar med CT værdier; men indtil videre modtager I svaret på mail som hidtil.

Fordelene ved PCR
Da PCR ikke kræver levende bakterier, kan man tilsætte konserveringsmidlet Bronopol til mælkeprøveglasset . Det betyder, at bakterien dør, og der kan ikke ske yderligere vækst af hverken denne bakterie eller evt. forurening, mens prøven er undervejs til laboratoriet. Mælkeprøver i bronopolglas kan derfor gemmes i køleskab i flere dage. Bronopolglas kan bestilles på LVK laboratoriet.
Laboratorieanalysen med Bronopolglas afspejler derfor i højere grad hvilken bakterie der var på udtagningstidspunktet. Analysen er meget præcis og følsom for selv små mængder af bakterier. Derfor er det fortsat enormt vigtigt at udtage prøverne så hygiejnisk som muligt. PCR analyse kan fortsat også foretages på almindelige mælkeprøveglas, men risikoen for opformering af forurenings bakterier er større.

Vi anvender en 8-kits PCR-test i laboratoriet, som analyserer for følgende 8 bakterier: Staph. Aureus, Strept. Agalactiae (B streptokokker), Strept. Uberis, Strept Dysgalactiae, CNS, Mycoplasma Bovis, Mycoplasma species.

Resistensundersøgelse
I PCR analysen undersøges for betalactamase, som er et udtryk for om der er penicillin resistens ved stafylokokker. Derimod kan PCR ikke analysere for resistens for andre antibiotika.
Hvis dette ønskes, skal der laves en almindelig dyrkning med udvidet resistensundersøgelse, og prøven må ikke være taget i et Bronopol glas.

Pris
LVK laboratoriet tilbyder fortsat mælkeprøveanalyser til konkurrencedygtige priser.
Indsendes 3 eller flere mælkeprøver samtidigt, koster analysen 100 kr. uanset om det er dyrkning eller PCR analyse. Prisen for indsendelse af 1 prøve er 120 kr. og for 2 prøver 220 kr. Udvidet resistensundersøgelse
koster +45 kr.

KLIK HER og se den seneste opdaterede mælkeprøve indsendelsesformular som i bedes anvende.Tilbage
 
Fynsvej 8 - 9500 Hobro - Tlf. 98 52 00 44 - Fax: 98 51 04 70 - lvk@lvk.dk
Udviklet af landIT !