Når koen halter...


Det er sæson for cykelløb, og vi ved alle, at det er dem med ”gode ben”, som klarer sig bedst.
Det samme gælder for dine køer: Hvis bentøjet ikke fungerer, bliver præstationerne derefter.
Det er især lidelser i klovene, som fremkalder halthed, og dermed hæmmer koens foderoptagelse, mælkeydelse og reproduktion.

Når du ser en ko halte, skal du reagere. Få undersøgt, hvad årsagen kan være, og find ud af, om du selv kan klare problemet eller skal have fat i klovbeskærer eller dyrlæge. Mange besætningsejere har været på klovkursus i vinterens løb, og det er en rigtig god ide, ligesom det er fornuftigt at have en boks eller bøjle og de vigtigste værktøjer, så du selv kan yde førstehjælp til en halt ko.
Digital dermatitis og klovbrandbyld optræder i de fleste besætninger, og for begge lidelser gælder, at et fugtigt, beskidt klovmiljø baner vejen. Vi, som er vant til at gå i gummistøvler dagen lang, ved godt at konstant fugt og varme kan give opløst hud, som let angribes af infektion, f.eks. svamp. Og forestil dig så, at støvlerne var fulde af gylle!  - Det er faktisk noget i den retning en del køer bliver udsat for. Og selvom vi opsætter klovbade med alskens kemikalier, er effekten ofte skuffende.

Gummistøvlefødder har rigtig godt af en ferie i sandaler og frisk luft, og på samme måde er et tørt, rent gulv og underlag den vigtigste forebyggende foranstaltning mod infektiøse klovlidelser.
Anvendelse af et fugtbindende strømiddel i lejerne kan anbefales. En ekstra gevinst ved at holde klovene tørre og rene er, at yveret heller ikke bliver svinet til, når koen ligger, og det gavner naturligvis yversundheden.

Det er også tankevækkende, at vi har malkekøerne gående i samme miljø og under konstant smittepres 365 dage om året. Det er ganske vist svært at se, hvordan det kan være anderledes; men prøv alligevel at spørge en svineproducent, om han ville køre en fravænningsstald uden højtryksrensning, desinfektion og udtørring mellem hvert hold?

Der tales meget om at sætte køerne på græs for tiden, og selv om der også er negative sider ved det, er det en fordel i forhold til digital dermatitis, forudsat drivgangene er iorden.
Og hvis udbinding kunne give mulighed for en rengøring af spalter og gange i stalden, ville det gavne sundheden.


 

Forfattere

Erling Andersen Erling Andersen
Kvægdyrlæge

Strandvej 33, 4. tv., 4220 Korsør
M: 21715294
E: ea@lvk.dk
 

Tilbage
 
Fynsvej 8 - 9500 Hobro - Tlf. 98 52 00 44 - Fax: 98 51 04 70 - lvk@lvk.dk
Udviklet af landIT !