Nyhedsbrev august 2020

17.08.2020
Nyhedsbrev august 2020

Glem ikke efterårsaborterne 

 

Hvert år oplever nogle besætninger at der opstår perioder i efteråret med dårlige reproduktions resultater. Der er dog også besætninger, som aldrig oplever problematikken. Efterårsaborter skyldes aftagende daglængde, markante skift mellem kolde og varme nætter, og det nye korn. Det kan derfor i kommende periode være en god ide at løbe 5-10 % ekstra forsikringssøer, hvis problemet var aktuelt i de forrige år.


Kommende kontrol af tilbageholdelseserklæring

 

I den store auditering af praktiserende svinedyrlæger er det blevet oplyst LVK svinedyrlægerne, at fødevarestyrelsen i kommende periode vil fokusere på at der følger en tilbageholdelses erklæring med ved salg af grise, såfremt dette er nødvendigt. FVST har oplyst LVK svinedyrlægerne, at det accepteres at der kan være grise i holdet med slagtefrist op til fx 30 dage, og dermed udlevere den samme tilbageholdelseserklæring hver gang.

 

Navlebrok i halm og sygesti 

 

Det er i velfærdskontrollerne blevet LVK dyrlægerne oplyst, at også unge brokgrise skal gå på halm. Brokket vurderes som værende stort, når grisen vejer under 30 kg og har et brok på 7 – 10 cm, og når grisen vejer over 30 kg er brok over 15 cm vurderet som værende stort. SEGES vurdere at grise med brok skal i sygesti, hvis grisen har en stor broksæk (som svarer til over 15 cm på en slagteklar gris eller over 5 cm på en 30 kgs gris). Desuden skal grisen i sygesti, hvis der er hudafskrabninger/sår på broksækken, eller hvis broksækken føles varm og øm ved berøring.


Husk E-vitaminen 

 

I de kommende måneder vil der, som hvert år, blive set flere dødsfald som følge af E-vitamin og Selen mangel pga. udfodring af endnu ikke lagerfast korn. LVK svinedyrlægerne oplever at der allerede nu fodres med nyt korn. Husk derfor at niveauet af E-vitamin skal hæves i det nye korn. Der skal tilsættes E-vitamin i 2-3 måneder indtil kornet er lagerfast. Det anbefales at der tilsættes 2 kg E-30.000 pr. tons foder foruden normen. 

 

 

KLIK HERUNDER for at læse hele nyhedsbrevet

 

Nyhedsbrev fra svinedyrlægerne NORD

 

Nyhedsbrev fra svinedyrlægerne ØST 

 

Nyhedsbrev fra svinedyrlægerne SYD 

 Tilbage
 
Fynsvej 8 - 9500 Hobro - Tlf. 98 52 00 44 - Fax: 98 51 04 70 - lvk@lvk.dk
Udviklet af landIT !