Nyt middel reducerer øresår hos smågrise

26.02.2020
Nyt middel reducerer øresår hos smågrise

Ib Nielsen har døjet med øresår blandt de fravænnede grise i fire-fem år, men i september prøvede han Sedoline.

Træls. Sådan betegner Ib Nielsen og hans fire medarbejdere kort de øresår, der indtil for nylig ramte mange smågrise efter fravænning.
»Vi så de første øresår en uges tid efter fravænning«, siger han.
Der var som regel en eller to grise med øresår pr. sti. Der var ingen antibiotika, der virkede, men der blev altid givet ekstra halm som adspredelse til grise i stier med øresår, ligesom blå sårspray blev anvendt, når først en gris havde øresår.
Årsagen til øresår er ikke klarlagt, heller ikke hos Ib Nielsen. Det er måske bakterielt betinget, det kan opstå ud fra rifter efter slagsmål eller fordi grisene sutter eller bider i hinandens øre i forbindelse med slagsmål.
Ib Nielsen har ikke et konkret bud på, hvorfor der er øresår i hans besætning, der har god mavesundhed og ikke er præget af luftvejslidelser. Hans grise er ikke hverken nervøse eller agressive.
Øresår har været i besætningen året rundt. I år steg antallet midt på sommeren.

SEDOLINE
Gennem sin dyrlæge, Tage Rødbro, LVK, hørte han om produktet Sedoline, som medicinalfirmaet Huvepharma forhandler. Det skulle have effekt mod blandt andet øresår ved at virke beroligende på grisene.
Det indeholder fx lægebaldrian og hvidtjørn, der er kendt for at have en beroligende effekt. Han begyndte i september at iblande et kg pr. ton foder fra grisene er 10 kg.
»Vi så effekt med det samme«, fortæller Ib Nielsen...

Bragt i LandbrugsAvisen januar

>KLIK HER for at læse hele artiklen


 

Forfattere

Tage Rødbro Tage Rødbro
Grisefagdyrlæge, teamleder

Lendumvej 41, Åsted, 9900 Frederikshavn
M: 30994624
E: tr@lvk.dk
 

Tilbage
 
Fynsvej 8 - 9500 Hobro - Tlf. 98 52 00 44 - Fax: 98 51 04 70 - lvk@lvk.dk
Udviklet af landIT !