Ødemsyge kan være en overset dræber

11.01.2019
Ødemsyge kan være en overset dræber

En økologisk besætning blev for et år siden udfordret af høj dødelighed som følge af ødemsyge. Ødemsyge-vaccinen »Vepured« har imidlertid både fået bugt med dødeligheden og har samtidig gjort det muligt at fjerne zinkoxid fra foderet.

I foråret 2018 blev jeg tilkaldt til en større økologisk besætning. Besætningen køber fravænnede grise fra en fast leverandør og feder grisene på flere ejendomme. Årsagen til mit besøg var en markant stigning i dødeligheden i et hold indsat to uger tidligere. Normalt lå dødeligheden i besætningen på fire-fem procent, men var nu steget til over det dobbelte. Svinedyrlæge Mette Gade fra LVK deler her sine erfaringer fra en besætning, hvor tabsvoldende sygdom med succes er blevet sat i bero.

Diagnosen var klar
 
- Under besætningsbesøget fandt jeg klassiske tegn på ødemsyge: hævelser, i fagsprog også kaldet ødemer, både i øjenlåg og på næseryg, slingrende usikker gang, kramper, lammelse og markant forøget dødelighed. Indsendelse af grise til Seges-laboratoriet i Kjellerup bekræftede min mistanke. Grisene havde ødemsyge.
Ødemsyge skyldes en infektion med en toksinproducerende E. coli bakterie. Der findes mange typer af E. coli
bakterier. Nogle er sygdomsfremkaldende, andre er ikke. Ifølge Mette Gade afhænger evnen til at fremkalde sygdom blandt andet af E. coli bakteriens evne til at sætte sig fast på tarmslimhinden. Efter tilhæftning kan bakterien producere skadevoldende toksiner. Zinkoxid mindsker tilhæftningen til tarmslimhinden. Ødemsyge skyldes en bestemt E. coli bakterie, der bruger specifikke fimbrier til tilhæftningen og producerer et toksin, der kaldes Verotoksin 2e.
- Når Verotoksin 2e optages til blodet, bliver blodkarrene beskadiget, så disse bliver »utætte«. Derfor ser vi blandt andet symptomerne med væskeophobning i øjenlåg, panderyg og hjerne, forklarer Mette Gade, der påpeger, at ødemsyge kan ses hos grise i alle aldre, men oftest i ugerne efter fravænning.

Bragt i Effektivt Landbrug

>> KLIK HER for at læse hele artiklen

 

Forfattere

Mette Gade Mette Gade
Svinedyrlæge

Dellerupvej 11, 7500 Holstebro
M: 21715286
E: mg@lvk.dk
 

Tilbage
 
Fynsvej 8 - 9500 Hobro - Tlf. 98 52 00 44 - Fax: 98 51 04 70 - lvk@lvk.dk
Udviklet af landIT !