Perosomus elumbis hos dansk holstein

02.10.2014
Perosomus elumbis hos dansk holstein


Perosomus elumbis (PE) er en medfødt misdannelse, der sporadisk er påvist hos Holstein kalve. Det mistænkes, at lidelsen er arveligt betinget, dog har det ikke være muligt at påvise en genetisk årsag endnu. Denne videnskabelige artikel beskriver 2 danske tilfælde af PE. Begge kalve stammer fra Sønderjylland og er født indenfor de seneste 2 år.
 

De defekte kalve manglede lænde-, bække- og halehvivlerne således, at rygsøjlen stoppede efter sidste ribben. Bagparten bestod således af en stor ”hudsæk” i hvilken bughuleorganer lå og hvortil kalvenes deforme bagben sad fast. Ved fødslen præsenteres kalvene i sædeholdning, hvilket kan give anledning til fødselsbesvær.
To kalve lyder ikke af meget, men hvis denne lidelse følger ”samme mønster” som andre medfødte rygsøjledefekter hos Holstein (brachyspina og CVM), så er de to terminsfødte kalve måske kun ”toppen af isbjerget”.  For både brachyspina og CVM gælder det, at langt fleste defekte kalve aborteres tidligere i drægtigheden. Dette kunne også være tilfældet med PE, der er i ”familie” med både CVM og brachyspina. Så selvom få defekte kalve fødes, kan sådanne defekter have en stor skjult økonomisk betydning. Det er således vigtigt at få undersøgt yderligere tilfælde. Kontakt din dyrlæge, hvis du får en sådan kalv, således at den kan blive undersøgt nærmere.
 

KLIK HER og læs hele artiklen med kvægdyrlæge Wendy Holm, LVK


 

Forfattere

Wendy Holm Wendy Holm
Kvægfagdyrlæge, Teamleder

Tumbøl Bygade 36, 6200 Aabenraa
M: 21715289
E: wh@lvk.dk
 

Tilbage
 
Fynsvej 8 - 9500 Hobro - Tlf. 98 52 00 44 - Fax: 98 51 04 70 - lvk@lvk.dk
Udviklet af landIT !