![]() |
Salmonella Dublin frit kvægbrug27.03.2008![]() Sanering for Salmonella Dublin er allerede godt i gang i kvægbruget landet over – og er du endnu ikke kommet i gang så skal du til at skynde dig!! Hvorfor skal der saneres? Umiddelbart er der tre grunde hertil: • Myndighederne ønsker at forbyde import af Salmonella-inficeret kød og det kan de kun ved at dokumentere at Danmark selv er fri. • Salmonella Dublin er skyld i store produktionstab og reduceret sundhed i smittede besætninger • Mennesker smittet med Salmonella Dublin påvirkes ofte i indre organer og er svære at behandle – smitte via upasteuriseret mælk, utilstrækkeligt varmebehandlet kød eller direkte fra gødning. Den frivillige sanering er allerede godt i gang, og fik et yderligere skub i det sydlige Jylland, hvor besætninger i niveau 2 og 3 fik mulighed for at tilmelde sig en netværksgruppe af ligesindede landmænd og med en dyrlæge eller konsulent som tovholder. Erfaringen viste at det var en rigtig god måde at motivere hinanden til at komme i gang samt få viderebragt gode ideer. Den frivillige sanering løber frem til 2009. Fra 2010 til 2012 vil der komme sanktioner med fradrag på mælk og kød for at øge motivationen til at komme i gang med en sanering. Hvis alt går efter planen vil de fleste kvægbrug være fri omkring 2013 og derefter vil der komme lovgivningsmæssig håndtering af de sidste besætninger. Saneringen kan tage flere år og derfor er der god grund til at komme i gang nu. Man kan starte med at gå ind på http://www.salmonella.dk/ og vælge regneark til vurdering af smitterisiko. Dette regneark kan man selv udfylde, eller man kan bede sin dyrlæge eller konsulent om hjælp. Det kan gøres på 15-30 min. Fordelen er, at den i bunden danner nogle flotte diagrammer, så man får et rigtigt godt overblik over de største fælder i ens egen besætning – og dermed også hvor man får mest ud af at gøre en indsats. Vi må jo erkende at ingen er fuldkomne, alle har travlt og man vil ikke kunne få gjort alt efter bogen. Men minimerer man de værste områder, så er man kommet langt. Typisk er de vigtigste indsatsområder i kælvningsmiljøet samt ved kalveopstaldningen. Alle dyregrupper kan smittes, men det er de unge, som er de mest modtagelige. Samtidig skal man huske på at en stærk kalv med et godt immunforsvar er mere modstandsdygtig. Derfor skal man have kælvningsfaciliteter, som nemt kan muges ud og gerne bliver dette en gang ugentligt med god desinfektion samt god halmstrøelse mellem hver kælvning – den skal altid være så fri for lort som muligt. Det første kalven gør når den forsøger at rejse sig, det er at bruge mulen som et ekstra ben – og så er det jo vældig ærgerligt såfremt den placerer den i et beskidt miljø og derved i en kolort og smittes med salmonella.
Tilbage |
![]() |