Sanerer for prrs med fuld produktion

24.04.2019
Sanerer for prrs med fuld produktion

Prrs gav plads til andre sygdomme

Sanering: Opstart af OUA-produktion betød, at Karsten Westh måtte sanere for prrs. Det er sket uden produktionsstop og næsten uden investeringer.

Tilbage i efteråret 2013 fik Karsten Wesths slagtesvinebesætning med 5.500 stipladser prrs type 2 (vaccine-prrs). I marts 2014 var sygdommen rykket til soholdet, der ligger to km væk.
"Vi opdagede det kun gennem blodprøver og oplevede stort set ingen forskel i produktionen", husker Karsten Westh. Men da han kort efter overvejede at starte op med OUA-produktion (opdrættet uden antibiotika), blev han klar over, at prrs og OUA-produktionen er en dårlig kombination.
I samråd med besætningsdyrlæge Simon Åkerblom, LVK, startede han derfor et ret omfattende vaccinationsprogram, der skulle afløse de behandlinger med antibiotika, der ikke længere var tilladt: Blitz-vaccination af avlsdyr mod prrs, pcv2 og lawsonia-vaccination af smågrise.
"Det var hård kost for smågrisene, og desværre så vi kun meget lile effekt", fortæller Karsten Westh.
Trods vaccination mod lawsonia var sygdommen hård ved grisene fem til seks uger efter fravænning. De fik diarré og faldt i tilvækst.
I 2016 viste blodprøver, at soholdet stadig var positivt. Igen gennemførte de en blitz-vaccination af polte og gylte i soholdet.

Dårlig vane
Året efter viste blodprøver, at søerne var frie, men...

Bragt i Magasinet Svin, april 2019, af Morten Thomsen

>> KLIK HER for at læse hele artiklenTilbage
 
Fynsvej 8 - 9500 Hobro - Tlf. 98 52 00 44 - Fax: 98 51 04 70 - lvk@lvk.dk
Udviklet af landIT !