Svineproducent går til kamp mod blodforgiftning

23.01.2020
Svineproducent går til kamp mod blodforgiftning

Blog fra svinebedriften: Anton Nielsen sendte to medarbejdere på kursus hos LVK, og nu er de ekstra på vagt over for blodforgiftning.
I sidste uge havde vi to medarbejdere på kursus hos LVK. Det blev noget af en øjenåbner. De havde 10 døde grise med, og de blev obduceret. Fire af de 10 viste sig at have blodforgiftning, og det er vi lidt overrasket over.

Det er noget vi rumler videre med, for vi oplever smågrise, der dør uden, at vi ved hvorfor. Det kan jo være, at det er blodforgiftning. Derfor vil vi nu sende grise til USK (Udvidet Sundheds Kontrol, red.).

USK-pattegris er et diagnostisk værktøj, der kan være en hjælp til at fokusere og prioritere, så de vigtigste problemer løses først.

Det vil sige, at vi skal samle grise en tid og sende dem til obduktion og lave statistik på det. Så kan vi sætte ind det rigtige sted. I praksis tænker jeg, at vi samler de døde grise over en uge og kører dem til USK i Kjellerup.

FLERE ÅRSAGER
Ifølge dyrlægen kan blodforgiftning komme fra kastration, hvis hygiejnen ikke er ordentlig. Det kan også opstå, når grisene slås og får sår på forknæene, eller hvis vi ikke skifter nål tit nok, når vi vaccinerer. Endelig kan de komme fra tarmene, hvis grisene har colibetændelse.

Vi skal også have dyrket bakterier fra nogle af dyrene, så vi kan se, om den medicin, vi bruger til syge dyr, virker godt nok.

Vi giver for eksempel en del smågrise chloroquin for at undgå navlebetændelse. Vi vil gerne være sikre på, at de får den optimale behandling...

Bragt i landbrugsAvisen januar 2020

Klik her for at læse hele artiklen på landbrugsavisenTilbage
 
Fynsvej 8 - 9500 Hobro - Tlf. 98 52 00 44 - Fax: 98 51 04 70 - lvk@lvk.dk
Udviklet af landIT !