Tjener behandlingen sig hjem?

11.12.2019
Tjener behandlingen sig hjem?
For mange kalveproducenter bruger vacciner, der ikke tjener sig hjem, mens antibiotikabehandling i mange tilfælde også kan tåle at blive genovervejet, vurderer dyrlæge Lene Jensen, LVK Dyrlægerne.

Det er svært at sammenligne sin egen slagtekalvebesætning med naboens, konkluderede kvægdyrlæge Lene Jensen, LVK Dyrlægerne, da hun forleden gjorde en flok slagtekalveproducenter klogere på sundhed i kalveproduktionen som et led i en række kursusdage arrangeret af Slagtekalverådgivning ApS.
- Derfor kan det også være, at man ser sin nabo have god effekt af en vaccine, mens man ikke selv får noget ud af den. Det kommer helt an på, hvordan de sundhedsmæssige byggeklodser er sat sammen i besætningen, forklarede dyrlægen, der gennemgik de fem byggeklodser, der i hendes optik er med til at defi nere balancen mellem raske og syge besætninger: god råmælk, pasning, vaccination/behandlinger, mælkemængde og bakterier/virus.
- Derfor er der også mange ting at overveje i forhold til behandling og vaccination af sin besætning, og man kan ikke bare gøre tingene, fordi andre har haft succes med det.

Mange faktorer
Selvom behandling ofte kan være nødvendige, så Lene Jensen gerne kalveproducenterne sætte ind andre steder, inden man eksempelvis tyr til antibiotika.
- Jeg tror, at man nogle steder kan komme væk fra at bruge Doxylinbehandling som standard ved at ændre på nogle andre faktorer såsom vand, mælk, belægningsgrad og så videre, vurderede dyrlægen.
- Og så skal man altså heller ikke undervurdere, hvor meget man kan rykke via en god dialog med sine leverandører, så man sikrer, at man får nogle stærke kalve ind, tilføjede hun.

Bragt i EffektivtLandbrug, december 2019, af Christian Carus

>> KLIK HER for at læse hele artiklen << 

 


 

Forfattere

Lene Agerskov Lene Agerskov
Kvægfagdyrlæge, teamleder

Langergårdvej 8, 7600 Struer
M: 21715277
E: lj@lvk.dk
 

Tilbage
 
Fynsvej 8 - 9500 Hobro - Tlf. 98 52 00 44 - Fax: 98 51 04 70 - lvk@lvk.dk
Udviklet af landIT !